Bewindvoering

  • Heb je een vraag?

    Aarzel niet, elke vraag is welkom. Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

    Veelgestelde vragen

    Neem contact op

  • Bewindvoering als je zelf niet meer kan beslissen

    Bewindvoering is een beschermingsstatuut. Het kan een tijdelijke of een definitieve maatregel zijn. Je krijgt een bewindvoerder die waakt over je goederen en/of over je persoonlijke rechten omdat je dat zelf niet meer kunt door je gezondheidstoestand of doordat je je geld bijvoorbeeld verspilt aan nutteloze uitgaven.

    Een zorgvolmacht of een buitengerechtelijke bewindvoering is een overeenkomst tussen twee personen, zonder tussenkomst van een rechter, waarin je iemand vraagt om bepaalde handelingen te stellen als je dat niet zelf meer kunt. Je geeft een zorgvolmacht als je nog wél wilsbekwaam bent. En je kunt dan ook zelf kiezen wanneer de bewindvoering moet starten. De ‘lastgeving’ wordt geregistreerd in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten.

    Een gerechtelijke bewindvoering is een beschermingsmaatregel, opgelegd door een rechter. Die bepaalt welke vorm van bescherming de bewindvoerder moet bieden:
    • Waakt de bewindvoerder over je persoon, over je goederen of over alle twee?
    • Gaat het alleen om bijstand of over volledige vertegenwoordiging?
    Je bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een familielid, buur of kennis. De rechter kan rekening houden met je voorkeur.

    Meer weten?

    >> Een gerechtelijke beschermingsmaatregel aanvragen

    >> Bewindvoering is geregeld door de wet van 17 maart 2013

    >> Brochure ‘Hoe jezelf en je vermogen beschermen als je het niet (meer) alleen kan?’